Nikoletta - 2010-11-12 18:19:45

Kompendium Wiedzy dotyczące Rzemiosła jakim jest Walka to księga jedyna w swoim rodzaju. To wolumin przeznaczony nie byle dla kogo, lecz dla Adepta Szkoły Walki. Składa się z trzech obszernych rozdziałów, z których każdy jeden jest nie mniej ważny od drugiego.
A zatem każdy z Rekrutów winien zapoznać się z jego treścią dokładnie i do serca, ale i umysłu wziąć sobie te nauki i wskazówki.


ROZDZIAŁ I - Rodzaje broni białej




Miecz - broń o szerokim ostrzu i prostej rękojeści, jedno- lub obosieczna, najczęściej jednoręczna. Ważnym elementem jest masa miecza, którą uznaje się jako kompromis pomiędzy wytrzymałością, lekkością, mobilnością i siłą do zadania ciosu. Nie może on wpadać w drgania po bocznym uderzeniu i nie może się wyginać się przy pchnięciu, a z tego wynika, że powinien być gruby i ciężki, by był odporny na uderzenia, by łatwiej nim zadać ciężki cios. Jednocześnie powinien być lekki, aby łatwo nim można było manewrować. Musi być też cienki - aby był ostry i lepiej pokonywał opór pancerza. Oczywiście takiego ostrza nie da się zrobić. Ostatecznie wagę miecza szacuję się na 1-1,5 kg. Jest on więc wystarczająco lekki, sztywny i cienki. Oczywiście, tak przedstawiał się najzwyklejszy jednoręczny miecz. Tak naprawdę waga zależy od jego długości i przeznaczenia. I tak tzw. miecz półtoraręczny, który pozwalał na chwyt dwoma dłońmi, mając dłuższe ostrze oraz rękojeść, siłą rzeczy musiał być znacznie cięższy od koncerza.
Koncerz - krótki miecz, o ostrym, cienkim ostrzu, służący do przebijania zbroi przeciwnika, raniący dotkliwie.

Budowa:
Klinga - brzeszczot, głownia, element sieczny broni, wykonany ze stali, niekiedy zdobiony, grawerowany
Sztych - szpic, ostry koniec miecza (ogólnie broni białej), zejście się obu części klingi
Jelec - poprzeczna część mocowana na trzpieniu i wspierająca się na zastawie; jelec stanowił granicę między klingą a rękojeścią; służył jako oparcie dla dłoni i chronił przed ześliźnięciem się dłoni wzdłuż ostrza; kształt środkowej części jelca musi być dopasowany do kształtu szyjki i pochwy, dzięki czemu miecz i pochwa doskonale do siebie pasowały i zabezpieczały miecz przed przymarznięciem bądź korozją; często przedstawiał jakieś formy (na przykład skrzydła anioła)
Trzpień - przedłużenie ostrza przechodzące w rękojeść
Rękojeść - uchwyt miecza, często ornamentowany, o długości wymierzonej odpowiednio do długości klingi
Głowica - obciążenie rękojeści miecza, służące do wyważenia broni; często ornamentowana, kuta w określony wzór, zdobiona szlachetnymi kamieniami
Zastawa - górny odcinek klingi, który był tępy, znajdowała się tuż nad jelcem; często walczący wspiera palec wskazujący przed jelcem, dzięki czemu może zmieniać pozycję miecza zwiększając jego skuteczność, więc zastawa służyła niejako za oparcie.

http://img157.imageshack.us/img157/4059/121ts1.jpg

A-rękojeść
B-głownia(klinga)
C-zastawa
D-sztych
E-głowica
F-trzon
G-jelec
H-nasada
I-zbrocze
J-ostrza
K-płaz

Podstawowe rodzaje:
Półtorak – zwany inaczej bastardem; miecz, którym można posługiwać się jedną, jak i dwoma rękoma (najczęściej jedna dłoń na rękojeści, a druga w jej połowie), broń skuteczna i precyzyjna tylko wówczas kiedy używa jej doświadczony wojownik
Krótki miecz – posiada dwusieczne ostrze mierzące zwykle 50-70 cm; jest używany głównie do pchnięć ze względu na swój niewielki zasięg
Długi miecz (sejmitar) – jednoręczny, długość ostrza waha się w granicach 90-140 cm, a co za tym idzie broń ma duży zasięg; wyćwiczony wojownik może traktować taki miecz jak przedłużenie swojego ramienia; najbardziej rozpowszechniony rodzaj miecza
Miecz oburęczny – długość ostrza jest imponująca, wynosi 170-200cm, a więc zasięg ogromny, niestety wielką wadą tej broni jest jej ciężar(średnio 3,5kg) i nieporęczność
Miecz myśliwski (łowiecki) – służy do polowań oraz do oprawiania upolowanej zwierzyny; można również posługiwać się nim w walce równocześnie z mieczem jednoręcznym
Katana – stosunkowo lekki, jednosieczny i jednoręczny miecz o subtelnie zakrzywionym ostrzu
Rapier – broń biała o długiej, wąskiej, obusiecznej klindze i finezyjnie wykonanym jelcu tzw. koszu. Składa się z dwóch części: głowni i oprawy
Mizerykordia - rodzaj sztyletu o krótkim, wąskim ostrzu, służący do skracania męki konającym, często o zdobionej rękojeści

Istotną cechą miecza jest jego moc na długości ostrza. Od sztychu po środek klingi stal jest cieńsza i mniej odporna na złamanie czy wyszczerbienie. Nadaje się raczej do pchnięć niż starć. Natomiast druga połowa od środka do jelca to element mocny, stosowny do przyjmowania ciosów.

Szamba betonowe Czarne CondomĂ­nio Recanto do Bosque RBF 005