Elian - 2010-08-30 21:04:13

Witając się z kimś, należy pamiętać o kontakcie wzrokowym. Jeśli zapomnimy o tym elemencie, witana przez nas osoba może pomyśleć, że mamy co do niej złe zamiary.
Uśmiech zależy od nas samych. Dobrze jest się uśmiechać, ale nie jest to obowiązkowe.

Przywitanie


1. Młodsze osoby jako pierwsze witają się ze starszymi. Nie na odwrót!
2. Mężczyzna, ZAWSZE, kłania się kobiecie.
3. Idący wita stojącego, jedna osoba grupie, wchodzący po schodach schodzącemu w dół
4. Rękę zawsze wyciąga pierwsza kobieta tak, aby umożliwić uścisk i pocałowanie dłoni. Starsza osoba młodszej.
5. Osoba wchodząca do komnaty, pokoju powinna przywitać się pierwsza.
6. Zawsze przedstawia się mężczyznę-kobiecie, młodszego-starszemu, młodszego rangą-starszemu rangą,

Przy stole


1. Gości rozsadzamy na zasadzie pierwszeństwa, osobistej rangi i pozycji uczestnika.
2. Rozsadzając gości, należy pamiętać o zachowaniu atmosfery. Toteż nie sadzamy koło siebie osób dobrze się znających, męża obok żony, osób niedarzących się sympatią.
3. Gospodyni zaprasza do stołu kobiety, Gospodarz – mężczyzn i do siada przy stole ostatni.
4. Jeśli zamierzamy wcześniej opuścić przyjęcie etc., powinniśmy poinformować o tym gospodynię w chwili przybycia.
5. Przy stole siedzimy elegancko, nogi mamy złączone – nie machamy nimi pod stołem.
6. Nie podpieramy się rękami, nie trzymamy łokci na stole.
7. Płócienną serwetę rozkładamy na kolanach.
8. Nim sięgniemy po kieliszek, ocieramy usta serwetą(lewą ręką). W przypadku wina, kieliszek trzymamy za nóżkę.
9. Pierwsza rozpoczyna gospodyni.
10. Przy spożywaniu potraw, nie nachylamy się nad stołem. Nabieramy potrawę na sztućce i przenosimy ją do ust.
11. Jeśli chcemy odpocząć chwilę od jedzenia, krzyżujemy sztućce na talerzu.
12. Pierwszy toast wznosi gospodarz(wyłącznie wino). Toasty wznosimy między daniami.
13. Jeśli chcemy zapalić tytoń, musimy spytać wszystkich siedzących przy stole.
14. Tytoń palimy tylko i wyłącznie, gdy wszyscy skończą jeść.
15. Nie bawimy się rękami, sztućcami, talerzem na stole.
16. Wstając od stołu, zawsze należy podziękować.

Zasady rozsadzania gości przy stole


1. Gości rozsadza gospodarz.
2. Miejsce honorowe znajduje się naprzeciw drzwi wejściowych lub okien.
3. Najważniejszy gość zajmuje miejsce naprzeciw gospodarza lub po prawej stronie gospodyni.
4. Współmałżonek gościa honorowego zajmuje miejsce po prawej stronie gospodarza.
5. Kobiety i mężczyźni powinni siedzieć na przemian.
6. Pary małżeńskie nie powinny siadać obok siebie.
7. Kobiet nie sadzamy na końcu stołu.
8. Gości zagranicznych honorujemy przed miejscowymi.
9. Gospodyni siedzi naprzeciwko gospodarza.


Spisane przez Eliana, 30 Wilyar roku 55056, drugiej Ery Ładu

zakonswiatla.pun.pl