Kirieth - 2010-06-04 12:40:24

I.

    Gdy ciało niedomaga, i dusza w chorobę popada. Dlatego to, by stan ducha rozweselić, trzeba z choroby się wyciągnąć. Natura z pomocą nam przybiega, dając możliwości niezliczone, by choróbsko przegnać gdzie pieprz rośnie. Jednym ze sposobów walki z tym złym duchem, są syropy...


Na kaszel

Młode pędy świerka, Buhal, Owoce Tcery, Cukier

   Składniki wszystkie do garnka wrzucić i wodą zalać do przykrycia roślin. Doprowadzić do wrzenia i przez parę minut gotować. Ostudzić i odcedzić. Wywar zagotować ponownie, cukru dosypać i przez dwa dni gotować co parę godzin przez minut paręnaście. Gdy wywar konsystencji gęstej nabierze, do słoiczków przelać i do ciemnego pomieszczenia odstawić.

Na ciała osłabienie

Mniszek Lekarski, Buhal, Tcera, Cukier

   Napar z kwiatów mniszka przyszykować. Skruszone ziele Buhal z Tcerą zgnieść, a taką papkę do naparu wrzucić i cukru dosypać. Gotować przez dni dwa, a następnie do słoiczków przelać.

II.

    Często się zdarza, że człowiek nieostrożny przy jedzeniu będzie - nieświeże warzywa czy owoce połknąć może. Brzuch się odgraża wtedy, by do niego odpadków nie wrzucać - i będzie sam je wyrzucał...

Na jedzeniem zatrucie

Bazylia, Koper ogrodowy, Amiryszek, Tcera, Cukier

   Owoc Tcery pokroić i do słoika wrzucić. Liście Bazyli, Amiryszku i łodygi skruszone Kopru zalać wrzątkiem na sekund kilka, szybko liście zaparzone wyciągnąć i do słoika z Tcerą dorzucić.
Zasypać cukrem całość i zostawić na godzin kilka. Dwie duże łyżeczki naraz zażywać.

Na bóle przy alkoholu się pozbywaniu

Koper ogrodowy, Amiryszek, Herszynek, Cukier

   Koper ogrodowy, Amiryszek i Herszyek dłonią pewną zgnieść. Cukrem zasypać i na godzin kilka pozostawić. Gorącą wodą następnie zalać do połowy roślin, odstawić na parę godzin ponownie. Odcedzić i do słoiczków przelać. Jedną dużą łyżkę zażywać.


III.

    Nieprzyjemne to uczucie, gdy zła siła brzuch nam rozpycha. A że Natura nas jak dzieci swe kocha, dała nam Zioła i na te dolegliwości...

Na brzuch nadmuchany

Rozmaryn, Gryfia Jemioła z Jodły, Anyż, Cukier

   Rozmaryn na małe kawałeczki pokroić razem z Anyżem. Wrzucić do małej ilości wody i Gryfią Jemiołę w dużych kawałkach wrzucić. Przez parę minut gotować i cukier dosypać. Gotować co kilka godzin przez dni dwa, odcedzić i do słoiczków przelać.

Na zbyt częste chodzenie tam, gdzie król piechotą podąża

Bazylia, Tcera, Buhal, Kolendra Siewna, Cukier

   Owoce Kolendry z Bazylią i Buhalem zagotować. Cukru dosypać i gotować na małym ogniu kilka razy przez dni dwa. Gdy gotowanie zakończyć chcemy, soku z Tcery dolać. Do słoiczków przelać.
Uważać trzeba, gdyż Kolendra właściwości narkotyczne posiada, dlatego dużej jej ilości dodać nie można, a także zażywać więcej niż dwie łyżeczki naraz częściej niż dwie godziny nie można.

Zbiorniki betonowe z transportem i montażem u usuwanie adblue www.hotels-world.pl Hotely Elblag