Aranel - 2010-03-12 12:23:35

Dżem z Tcery



Składniki:
3 miary Tcery
1 miara cukru
1 miara wody
1 szczypta szałwii


Przygotowanie:
Owoce Tcery należy sparzyć i obrać. Skórki włożyć do garnka z wodą i gotować. Po zagotowaniu przetrzymać jeszcze chwilę, potem odlać wodę i wystudzić skórki. Owoce należy dobrze rozdrobnić, najlepiej na miazgę.
Do dużego garnka wsypać cukier (trochę cukru należy zostawić, nie wsypywać całej miary), wlać wodę, gotować. Gdy cukier się rozpuści wrzucić zmiażdzoną masę i teraz gotować, od czasu do czasu mieszając, aż masa odpowiednio zgęstnieje.
W tym czasie w małym garnuszku podsmażyć cukier z szałwią. Gdy będzie gotowy należy połączyć go z masą w dużym garnku i dokładnie wymieszać.
Trzeba uważać, żeby nie przypalić. Lepiej zanim stanie się super gęsta wyłączyć ją i całkiem ostudzić, a potem znów doprowadzić do wrzenia. Za drugim razem podgrzewana masa z dość gęstej zmieni się w bardzo gęsta. Wrzącą masę wkładać do słoików.


Z podanych ilości składników można wytworzyć 9 słoików (miar) dżemu.






Napitek z Buhalu



Składniki na bazę:
2 miary Buhalu
4 miary wodu
2 miary cukru
drożdże
1 miara soku owocowego (np. z Tcery)


Przygotowanie: Buhal umyć i obrać. Sparzyć niewielką ilością wody. W reszcie wody rozpuścić cukier i zalać Buhal. Po wystudzeniu dodać wcześniej przygotowane drożdże. Zamknąć w pojemniku z rurką fermentacyjną. Po około 14 dniach bimber Buhalowy będzie gotowy.
Należy go jeszcze uszlachetnić sokiem owocowym i gotowe.

Z tej ilości składników można otrzymać 10 miar alkoholu.

W związku z włąściwościami Buhalu, alkohol ten jest pomocny w leczeniu. Można go używać biorąc przysłowiowy "łyczek na zdrowotność".

torba transportowa dla psa